Vladimir Rys

Posted by:

Manapság fotózásból megélni nem könnyű, sőt kifejezetten nehéz. A digitális fényképezőgépek terjedésével kezdett nehezebb lenni a szakma, és ezen a telefonokba épített készülékek (szándékosan nem írtam fényképezőgépet, a telefon az telefon, a fényképezőgép pedig fényképezőgép) rohamos fejlődése is nehezített.

Forma-1 rajongók biztosan ismerik Jules Bianchi balszerencsés balesetét, de talán a hétköznapi emberek is hallottak róla a híradásokban. Röviden: A vasárnap Japánban megtartott Forma-1-es futam végén a vizes pályán a 25 éves francia pilóta 200 körüli tempóban elvesztette az irányítást a versenyautója fölött és egyenesen az egy körrel korábban kiesett Adrian Sutil autóját mentő traktorba csapódott bele. Forma-1-et közvetítő TV társaságoknál Senna halála óta van egy megállapodás, mely szerint a balesetekről addig nem mutatnak képet, ameddig be nem bizonyosodik, hogy a versenyző jól van.

HUN-14-037Jules Bianci 2010 Hungaroring
Photo: Vladimir Rys

Jules Bianchi viszont azóta is az életéért küzd, és a baleset közelében többek közt a cseh VLADIMIR RYS készített képeket addig, amíg a mentősök meg nem érkeztek a helyszínre. Mindenki számára világos, hogy azokért a képekért sok média hajlandó lenne nagyobb pénzeket fizetni, de Vladimir Rys közölte: “Nem fogom nyilvánosságra hozni a képeket!” Azt, hogy mindezt miért teszi így indokolta:

„Túlságosan szeretem a sportot, és túlságosan tisztelem a versenyzőket ahhoz, hogy ne ezt tegyem”

Ráadásul a képekből másolatot küld az FIA-nak a balaset körülményeinek kivizsgálását segíteni, ezzel kivívta nálam a legnagyobb tiszteletet, hiszen Forma-1 rajongóként gyermekkorom egyik legsokkolóbb élménye Senna halála volt, mely után 6 évig nem voltam képes Forma-1-et nézni, és csak egy híradásban elkapott pillanat volt az, ami újra visszahozta a kedvem ahhoz, hogy újra Forma-1-es versenyeket nézzek. (2000, Belgium-Spa, Hakkinen-Schumacher előzés). Így F1 rajongóként, fotósként és emberként is tisztelem azért a méltóságért és emberségért amiről tanúbizonyságot tett.

A következő képek Vladimir Rys 2014-es Forma-1-es futamokon készült képeiből pár darab.
(Első képen Jules Bianchi Bahreinben, a második képen a vasárnap is szerepet kapó Safety Car pilótájának sisakja, a negyediken a világbajnokságot jelenleg vezető Lewis Hamilton, és végül a négyszeres világbajnok címvédő Sebastian Vettel)

Még több képért keressétek fel a fotós saját oldalát: http://www.vladimirrys.com/home/

0

Add a Comment